Guld II

Aurum nostrum non est aurum vulgi

Hvorfor overhovedet tale om guld i forbindelse med projektioner og psykisk energi? Hvorfor bruge guld som metafor? Lad os se lidt på guldets symbolik.

Guld er  det ypperste af det ypperste. Guld som metafor for og symbol på for det indre guld, den indre forvandlingsproces.

Guld symboliserer i eventyrene det ædle, det rene, det fuldendte, og kan sammen med solen sammenkædes med visdom, ild og lys. Derudover kan det som symbol for formålet med forvandlingen af personligheden – Selvet, kongeværdigheden, det udviklede menneske.

Robert A. Johnson skriver i Inner Gold at hvor man i Østen har diamanten som symbol på Selvet, har vi i Vesten tradtionelt Guldet:

“Diamonds are the hardest matter on earth – unearthly, celestial and impersonal. Gold is much softer, a matter of relationship, the Self as related”.

Guldet hænger ofte i eventyrene  sammen med dragen, og heltens kamp mod denne. Dragen bevogter en guldskat og/eller en prinsesse, som helten skal befri ved at slå dragen ihjel.
Guldskatten symboliserer den indre forvandlingsproces, mens prinsessen kan ses som heltens Anima, som hans skal erobre, dvs bevidstgøre ved at slå dragen hjel. Kun ved at tage kampen op med dragen kan helten blive hel, og dels erobre både den indre og den ydre kvinde. Et eksempel på dette er Sams kamp mod Shelob i Ringenes Herre. Pia Skogemann påpeger i sin bog Tolkien’s Ringenes Herre – en jungiansk fortolkning, at Sam ved at slå “dragen/uhyret” ihjel er i stand til at skabe en ægte relation til det kvindelige og derved kunne gifte sig med Rosa, da han kommer hjem til Herredet.

Guldet som symbol har i sig selv en skyggeside. På samme måde som det symboliserer forvandling og De Vises Sten, kan det også symbolisere grådighed og magtsyge. Tænk blot på Herskerringen i Ringenes Herre. Sjælens længsel efter forædling kan kortslutte og blive til opblæsthed – inflation, og i sidste ende en sjælelig tomhed af skræmmende dimensioner, som vi finder hos den af ringen korrumperede Gollum.

I den nordiske mytologi er der utallige referencer til guld. Aserne lever til at starte med i en form for guldalder, men guld bliver også årsag til splid, og i sidste ende Ragnarok. Der er også i den nordiske mytologi en sammenhæng mellem guld og Solen, eksemplificeret i den smukke ca. 3400 år gamle Solvogn, hvis skive er belagt med guld.

Men istedet for som alkymisten at søge efter det indre guld kan også vi søge det i det ydre, i ting der skinner; biler, penge, smykker etc. Det skal bare ikke forveksles med det indre guld. Tænk blot på, hvad der skete med Kong Midas.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *