Transformation

Der ligger en lige så stor frihed i ikke at ønske at den Anden skal ændre sig for ens skyld, som ikke at ønske sig at ændre sig for den Andens skyld.

Vi kender alle Stings smukke sang om at sætte den elskede fri: “If you love somebody set them free.”

Men aldrig har ambivalensen på den ene side og de højtflyvende idealer været så store som nu i vores kultur og kollektive psykologiske mix-up. Sjældent har vi stillet så høje krav til os selv og hinanden, ikke blot i relation til kælighed, men også i relation til sundhed, skønhed, styrke og spiritualitet.

Den indledende sætning blev hvisket til mig i dag – guderne må vide hvorfra: “Der ligger en lige så stor frihed i ikke at ønske at den Anden skal ændre sig for ens skyld, som ikke at ønske sig at ændre sig for den Andens skyld”.

Jeg har været igennem en turbulent tid, og måske er erkendelsen af og muligheden for at leve den sandhed, prisen jeg har vundet for at drikke bittersødt af Livet:

“I caught the darkness,
Drinking from your cup.
I said is this contagious?
You said just drink it up.” Cohen

Jeg vil sige det til livet og til de mennesker, livet er så nådigt at lade mig møde.

Ikke højt – måske vil jeg blot hviske det stille og tyst i mit hjerte: Du skal ikke ændre dig for mig – jeg vil ikke ændre mig for dig. Jeg har kæmpet hårdt for at blive den jeg er, og jeg vil give mig selv generøst til dig, hvis du lader mig.

Det er for mig en meget stor sandhed. Det er en meget stor ydre og indre frihed. Det er en meget stor mulighed for kærlighed, og det er en meget stor mulighed for kreativitet, fordi jeg ikke skal tage hensyn til nogen. Mine ord skal bruges til at skabe poesi – i den videste betydning af det ord – ikke for at påvirke nogen til at gøre noget eller være noget bestemt. Det betyder ikke, at jeg som digter ikke ønsker at gøre indtryk gennem mine ord, eller jeg som menneske ikke ønsker at gøre indtryk gennem mine handlinger eller som kvinde gennem mine følelser. Men det er uden beregning.

Det betyder ikke, at vi ikke transformeres i mødet med hinanden. I kærligheden, og i venskabet. Men det er en mystisk proces, der skal udfolde sig – ikke uden bevidsthed og årvågenhed.

Det er en stor gave. Vi kan ikke tage det. Vi kan kun give det. Vi kan ikke tage den anden. Vi kan give os selv.

2ov
Det er det dette billede handler om; transformationen og etableringen af det 3. sted. Feltet. Det er rosen, mandalaen. Og det er i mødet mellem de to at denne proces kan finde sted. Og her taler vi om Eros som relation, i den videste betydning af ordet – men naturligvis også i det passionerede kærlighedsmøde.

Det er den proces, Jung hentyder til her:

“The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.”

This entry was posted in Prima Materia and tagged , , .

2 Kommentarer til Transformation

  1. Pingback: The zipless fuck ~ Prima Materia

  2. Pingback: Kærlighedsmanifest

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *