Du er blevet interesseret i at gå mere i dybden med tarot. Spørgsmålet er så hvilket tarotsæt du skal vælge at arbejde med.
Som du kan se af billederne her, er der mange forskellige at vælge mellem. Og til at begynde med kan det være ganske overvældende. Der findes sæt med mange forskellige temaer, fx Robert Place’s The Alchemical Tarot, som er mit favoritsæt.
En del af grunden til dette sæt er af særlig høj kvalitet er Place’s store viden om tarot og alkymi, samt ikke mindst hans kunstneriske talent. Men imange andre tilfælde er der dog en fare for at temaet overtrumfer selve tarottens struktur og grundlæggende symbolik. I så tilfælde kan man spørge, om der overhovedet er tale om tarot mere.
Som udgangspunkt synes jeg at det i læringsperioden er bedst at holde sig til et enkelt “klassisk” tarotsæt. Det kan fx være Rider-Waite-Smith, som ikke er klassisk i samme forstand som Marseilles, men som har defineret tarottens udvikling i det 20. århundrede fra det udkom i 1909. Det blev skabt A.E. Waite og tegnet af kunstneren Pamela Colman-Smith. Det har netop haft 100 års jubilæum, og U S Games Inc. udgav i den anledning en jubilæumsudgave, især som en hyldest til kunstneren.
Det særlige ved RWS er at det er scenisk. Det vil sige at der på hvert minor arcana kort forgår noget, en situation eller et drama, der involverer nogle mennesker, hvor fx Marseilles’ minors har abstrakte mønstre. Det betyder at de er mere konkrete. Derfor har mange mennesker lettere ved at relatere kortene i et oplæg til deres egen situation. Det betyder også, at du til hvert kort kan digte en historie eller visualisere, at du selv er del af kortet og gå i dialog med skikkelserne på kortet.
I 1990 udkom Universal Waite Tarot. Det er en ny udgave af RWS – med de originale billeder af Pamela Colman-Smith farvelagt af Mary Hanson-Roberts. Jeg holder meget af dette sæt, fordi det er meget venligt og let i sit udtryk, samtidig med at det er tro mod de originale billeder, hvilket betyder at symbolsproget virkelig kommer til udtryk. Det er her, jeg vil anbefale dig at starte, og det er dette sæt jeg selv vil bruge som illustration i tarotkurset. Det fås i øvrigt også som en meget fin pocket edition, som du kan have med dig i tasken, overalt hvor du kommer. Så har du altid dit personlige orakel på dig.
Som udgangspunkt starter vi altså her, fordi der i Universal Waite gemmer sig en masse muligheder for at gå på opdagelse, for at lære tarottens basale struktur at kende, at blive fortrolig med figurene og at skabe din egen unikke forståelse for symbolerne. Universal Waite er et venligt sæt, der blidt byder dig velkommen ind i tarottens verden.
Senere vil du givet få lyst til at gå andre veje eller simpelthen at samle på tarotsæt. Som du kan se af billederne til dette indlæg har jeg været og er i en vis udstrækning stadigvæk bidt af en lille samlermani. I år har jeg dog indtil videre kun anskaffet mig ét nyt sæt. Hvis du får lyst til at udforske tarotkortenes verden yderligere, kan jeg dels anbefale et besøg i Det Ukendtes Boghandel eller et besøg på Aeclectic Tarots kortsektion, hvor du kan se billeder og læse anbefalinger af de tusindvis af tarotsæt der findes.
Pingback: Introduktion til tarotkursus | Hjertets Renhed