Ægget

Det er forår. Det er påske og vi fejrer opstandelsen søndag. Ved at give hinanden æg af chokolade eller ved at pynte op med æg. På sin vis skulle man tro, at påsken var en hedensk højtid – med de alle de æg – og påskeharer.

I begrebet opstandelse ligger håbet om fuldkommenhed, et nyt liv og en ny begyndelse. Det er også det ægget symboliserer, og i den kristne kultur forbindes ægget derfor også med Kristi opstandelse. Man har fundet malede påskeæg helt tilbage til 1000 tallet.

Ægget er grundlæggende – som haren og kaninen – et frugtbarhedssymbol, og det symboliserer også næring og føde.

Mange eventyr handler om æg og  flere skabelsesmyter starter med det kosmiske æg eller verdensægget som udgangspunktet for skabelsen. Fx den finske Kalevala-myte, hvor verden skabes af hele syv æg, hvor skallerne bliver til himlen og jorden, blommen til solen og hviden til månen.

Det smukke ved ægget – synes jeg – er dets fint afrundede facon. Faconen i sig selv udtrykker kosmos, ja er et mikrokosmos, og er som sådan en model af det lille univers som ægget symbolsk og mytologisk indeholder. Jeg mener også at at have læst et sted, at tallet nul oprindeligt havde facon som et æg.

Så er der det med skrøbeligheden. Det konkrete æg kan så nemt gå itu, hvis ikke det bliver behandlet varmt og varsomt. Man må  være parat til tålmodigt at vente – vente på at det modnes, og selv åbner sig indefra. Konkret kan der være tale om en kylling, en svane, en krokodille eller en skildpadde.

Eller mere abstrakt igen: Ægget symboliserer også den kreative proces, udrugningsprocessen, hvor noget – fx en ide – skal modnes. Eller ægget kan være det alkymistiske æg, som jeg skrev om sidste år til påske, og som indeholder livseliksiren.

Drømmer du om et æg, kan det betyde, at et noget nyt og nærende er på vej i dit liv, et nyt kosmos.

Kilder:

Preben Grønkjær: Politikens bog om drømme.
Carsten Høgh: Eventyrleksikon.
Finn Stefánsson: Symbolleksikon.

This entry was posted in Ikke-kategoriseret and tagged , , , , , , , .

2 Kommentarer til Ægget

  1. Carsten Riis skriver:

    Det er lidt pudsigt hvad mennesker kan tillægge af værdier i æggets udformning, når nu formen på ægget i bund og grund har en fysiologisk begrundelse i, hvordan hønen kan presse ægget ud af kloakken (ja, det hedder den altså i følge: http://www.dyrlaegehusetnakskov.dk/fuglevildt/fuglens_anatomi.htm).
    Men jeg er altså også fra landet…så kan godt være, at det bare er mig som der er galt med.

  2. Kristine Gazel skriver:

    Det er rigtigt at mange former og farver som mennesker finder smukke eller interessante i bund og grund har en fysiologisk eller praktisk forklaring. Men det fratager dem ikke deres skønhed eller mennesket dets behov for at finde mening i kosmos.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *