Prioriteter I

Nogle gange er vi nødt til at prioritere. Benhårdt. Også når vi vil det hele og når der er noget, som vi føler at vi burde. Jeg har smidt det med burde væk. Og foretrækker at vælge.

Så prioriteringer handler om at skære fra og vælge til. Og ikke mindst være bevidst om og stå ved sine valg.

Fx.

Min ven Carsten Riis, til hvem jeg netop havde sagt, at “jeg ikke har tid til at motionere”, svarede at at man har tid – det er et spørgsmål om at prioritere. (Undskyld, Carsten, hvis jeg ikke gengiver dit svar 100 % korrekt). Og det benægtede jeg først. “Nej jeg har ikke tid til at motionere”.

Men han har ret. Naturligvis. Jeg har tiden, den tid, jeg – når børnene endelig sover om aftenen – ikke bruger til at motionere. Jeg ser heller ikke fjernsyn. Jeg sætter mig ved pc’en og skriver her på bloggen, jeg holder mig orienteret på andre blogs, eller jeg læser. Fordi det har jeg valgt at prioritere højere end at motionere. Det betyder mere for mig.

Også selvom jeg så ikke lige taber mig. Ihvertfald ikke ved at motionere. Og heller ikke ved ikke at spise chokolade.

Den evige fristelse - sammen med en god kop kaffe

Hvad prioriterer Du? Og fremfor hvad?

This entry was posted in Prima Materia and tagged , , , .

6 Kommentarer til Prioriteter I

 1. Carsten Riis skriver:

  Man skal heller ikke motionere for at tabe sig.

  Det er kaloriemæssigt mange gange lettere at spise sig til et vægttab end at motionere sig til det.

  Gentagen fysisk aktivitet kan give ét forspring i kalorieunderskuddet, når underskuddet har sit fundament i maden.
  Sporadisk fysisk aktivitet har ikke nævneværdigt indflydelse på det vægttab man måtte op opnå.

  Hvorfor skal man så dyrke motion, når nu det ikke er for vægttab? Jo, der findes alle mulige andre sundhedsmæssige aspekter i bevægelse (motion med engelsk udtale). Både forebyggende og lindrende.
  På det mentale plan giver udfoldelse af den svedfremkaldende slags horisontudvidende oplevelser. Man stresser mindre i andre situationer, hvilket vel altid er ønskeligt.

  Man kommer til at mærke ens krop. De muskler som i gentagende malende bevægelser ubønhørlig flytter kroppen fra A til B.
  Ens hjerteslag bliver tydeligere. Pulsen i halsen som farer afsted i starten af ens motionskarriere vil over tid tage den mere med ro ved de selvsamme præstationer.
  Åndedrættet kan man ikke undgå at lære bedre at kende, når nu den er så heftig.

  Dyrker man motion med andre mennesker, så oplever man hvordan andres rummelighed smitter af på en selv eller mangel på samme giver indblik hvordan vi er forskellige i de samme situationer, samt åbner op for en læringsmulighed i hvordan man gør og ikke gør, både i den aktuelle situation…og måske i nogen af andre af livets trummerum.

  Gi motion en chance….igen igen igen igen. Start i det små, så du har lyst til at gøre det igen. La’ vær med at mål dig med andre…kig på hvad du selv formår og ta’ det derfra.

 2. Rina skriver:

  Jeg prioriterer også min tid udenom motionen lige nu *S* Jeg er i gang med et (større ?) selvudviklingsprojekt, som tager det psykiske overskud, jeg har brug for, når jeg skal overtale mig selv til motion.
  For nylig har jeg prioriteret ½-delen af mit job fra, så jeg kun skal arbejde 18 timer uglt. og kun med noget jeg kan li’ – økonomisk kræver det, at skruen strammes noget – men planen er at finde ud af, hvad jeg vil med det resterende arbejdsliv – og jeg har tænkt mig at holde alle muligheder åbne…
  Der er mange andre prioriteringer… måske skulle man kigge lidt nærmere på dem – mange kunne være automatiserede, og trænge til lidt refleksion?!
  Tanker
  Rina

 3. Kristine Gazel skriver:

  Kære begge to. Tak for jeres kommentarer.
  @Carsten: Jeg troede faktisk at motion var essentielt for vægttab, men det viser blot hvor lidt jeg ved om de ting. Og tak for dine indspark ;o) Jeg tror jeg skal se nærmere på det yoga.
  @Rina: Jeg tror at det er vigtigt at undersøge, om det man prioriterer er ens egne ønsker, eller noget man tror at bør gøre eller ønske sig.
  Det lyder spændende med dit arbejdsliv – glæder mig til at høre mere.

 4. Carsten Riis skriver:

  @Kristine: Jeg har skrevet et blogindlæg om emnet: http://www.de3faktorer.dk/?p=1848
  Prøv yogaøvelse med aerobicelastik…det styrker musklerne samtidig. søg på youtube for øvelelsesforslag.

  Det essentielle ved vægttab og motion er, at vægttab opnået med motion er mere langtidsholdbar og naturlig vs. vægttab, hvor kun maden har spillet en rolle, hvor man risikerer at “være på kur” i evigheder.
  Man kan sige, at for at opnå et varigt vægttab med særlig lav risiko for rutsjebaneture, så kan motionsvaner oparbejdet under vægttabsprocessen være et naturlig fundament for vedholdende resultat.

  @Rina: Selvudvikling og fysisk udfoldelse er ikke hinandens modsætninger og kan sagtens være hinandens forudsætninger og gå hånd i hånd i udførslen. Motion kan sagtens udvikle sig til automatiseret tilbagevenden aktivitet hvor man ikke “overtaler” sig til at gennemføre, men at det ligesom bliver den mulighed man udnytter i hverdagen.

 5. Birgitte skriver:

  JA JA JA!Du skal ikke bare se på det yoga Kristine, du skal prøvde det! Det vil være godt for dig!
  Jeg har selv oplevet vægttab i forbindelse med faktisk yoga, og selvom det måske ikke handler om motionen i reel forstand, så føles det ofte sådan. Jeg har oplevet at yoga gør mig stærk og giver mig markerede muskler, noget, der får en til at føle sig tyndere. Og så går tiden helt konkret fra den tid, man normalt ville sidde i sofaen med slikskålen.
  Det giver en følelse af sundhed, som for mig har fået min sukkertrang til at dale (men helt væk er den dog ikke). Man kan MÆRKE sin krop, og det er altafgørende.
  Jeg synes du skal gå efter Ashtanga yoga eller hot yoga.

 6. Kristine Gazel skriver:

  @Birgitte
  Tusinde tak for din entusiasme. Jeg ved det godt. Og jeg vil det gerne. Jeg vil blot overveje, hvordan jeg skal få det til at passe ind i hverdagen. Jeg havde nu egentlig tænkt mig at starte med hatha som jeg kender fra tidligere. KH

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *