Overgivelse

Temaet for mig her i begyndelsen af 2011 er Overgivelse  – eller Hengivelse.

Hengivelse til livet: Til nuet, til processen, til paradokset og til passionen.

Overgivelsen er selv et paradox; i det at overgive mig ligger accepten af at jeg skal give slip. Det jeg overgiver mig til i ét nu, må jeg kunne slippe i et andet.

Noget må dø, for at noget nyt kan gro frem og leve. I overgivelsen ligger accepten af livets cykliske natur; liv – død – liv.

Det gælder også for relationer. I hengivelsen til et andet menneske, ligger også accepten af at måtte give dette menneske fri. Måske forandres jeg selv, noget i mig dør for at noget ny kan gro frem. Eller det menneske jeg holder af forandres. I nogle tilfælde overlever relationen, selv ikke uforandret, transformeret.

I andre tilfælde er sådanne forandringer ubærlige.  Relationen selv må dø, for at nye relationer kan udvikles.

Den Hængte Mand fra The DruidCraft Tarot

Jeg må også slippe selve forbeholdet mod og frygten for overgivelsen. Samt trangen til at ting skal ske. Jeg må altså slippe min utålmodighed og mine forudfattede meninger og forventninger.

Overgivelse er at hengive mig betingelsesløst til det, som er, uden at forsøge at kontrollere, definere eller rationalisere det. Det lyder nemt. Men det er det ikke. Det er derimod temmelig angstprovokerende at slippe behovet for kontrol. Men når det lykkes, er muligheden der for blot at lade ting og begivenheder ske og udvikle sig – udfolde sig – og tage imod det som kommer med et åbent sind.

Det er en proces, hvor jeg ikke kender – ikke kan og ikke skal – kende udfaldet, formålet eller målet.

Det er ikke let, og der er hele tiden faldgruber, og risiko for at igen at falde tilbage i kontrolfeberen, men det er også en del af det. Det er okay. At turde hengive mig er en livslang rejse mod at turde åbne mig og give slip.

Jeg beslutter mig ikke for hengivelsen for at springe ud i den som i de 70.000 favne. Det er en spiralisk proces, ud fra og ind mod midten. Et skridt frem og to tilbage, og så endnu et skridt frem. Ud i det åbne. Men jeg kan beslutte mig for til stadighed at lade overgivelsen være en mulighed, en ny åbning, en ny horisont mod det ukendte.

Sandheden er at sådan er tilværelsen under alle omstændigheder. Men erkendelsen af det kan være så smertefuld og angsfremkaldende at vi foretrækker at lukke øjnene for det. Istedet forsøger vi netop at kontrollere alting hele tiden og mister så muligheden for at oplevelse og nærvær og fordybelse.

This entry was posted in Prima Materia and tagged , , , , , .

6 Kommentarer til Overgivelse

 1. Britt skriver:

  Sikke en interessant og klog blog, du har her.
  At slippe kontrollen og give sig hen er ikke altid let, men det er spændende, hvad det medfører, når man gør det. Godt nytår !

 2. Kristine Gazel skriver:

  Kære Britt,
  mange tak for din kommentar, også godt nytår til dig.
  KH
  Kristine

 3. Pingback: Aspiration | Hjertets Visdom

 4. Pingback: Aspiration: Eros | Prima Materia

 5. Niels skriver:

  “Det gælder også for relationer. I hengivelsen til et andet menneske, ligger også accepten af at måtte give dette menneske fri.”
  – jeg er helt enig, og det giver virkelig en stor fred, at nå dertil, at kunne give slip på et andet mennesker, som man er hengivent overfor, og se dét vokse. Måske ikke alene på grund af friheden, men i det mindste som en del af den frihed!

  “Måske forandres jeg selv, noget i mig dør for at noget ny kan gro frem.”
  – jeg oplever ikke noget i mig dør for, at noget nyt kan gro. Jeg oplever, at “marken” er uendelig, og der hele tiden bliver mere og mere plads til netop nyt kan gro.

 6. Kristine Gazel skriver:

  Hej Niels
  mange tak for dine kommentarer. Det er altid dejligt når man får noget den anden vej.
  Jeg synes især din overvejelse om “marken” er interessant.
  mvh Kristine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *