Misbrug af mytologi

I lørdags så jeg et program på DR2 om Nazitysklands brug – eller misbrug – af mytologi og religiøse symboler for at skabe en ny religion med det ariske menneskes påståede overlegenhed som omdrejningspunkt. Vi ved alle hvad det førte til …

Men. Jeg var både fascineret af og oprørt over den måde, hvorpå man uden blusel bragte elementer fra alle verdenshjørners religioner og trossystemer i spil. Og hvordan dette mismask udartede til en sygelig, paranoid og giftig cocktail af usofistikeret overtro.

Nogle af ingredienserne i coctailen var:  Atlantismyten, okkultisme, astrologi, hinduisme, gralsmyten, den nordiske mytologi, runer, soldyrkelse etc. Taget hver for sig finder jeg – som mange andre mennesker – disse fænomener utrolig spændende . Fx er jeg interesseret i det okkulte som en tradition, som løber som en parallel understrøm til kristendommen i de sidste 2000 års vestlige historie. Men der ligger en åbenbar fare, når det hele bliver blandet sammen i en stor pellemelle – og de enkelte elementer forstås helt bogstaveligt  – istedet for på et metaforisk, symbolsk plan – som fx gralsmyten.  Man kan blive forblændet og forhekset og besat af dem – som fx af jagten på den hellige gral. Gralen findes i vores eget indre …

Men den mest graverende måde noget symbol nogensinde er blevet misbrugt på er svastika, som “has been around for 5,000 years as a symbol of peace”, ifølge Wikipedia, hvorfra jeg har lånt billedet af det hiduistiske svastika, som i det 20. århundrende blev foreslået som det indiske Røde Kors, men afvist ifølge dansk Wikipedia.

140px-hinduswastika_svg

Det bedes bemærket at det har været brugt i stort set alle kulturer siden den neolitiske periode, og betyder sådan noget som lykke, harmoni og velvære. I den vestlige verden er det forståeligt nok blevet stigmatiseret siden nazisternes misbrug af symbolet. Men det er tankevækkende at 25 års (1920-1945) misbrug af et globalt anvendt symbol kan have så dyb og vidtrækkende en betydning for vores forståelse af det, når man netop ser det på baggrund af 5000+ års historie. Men det kan det, når man ser på de uhyrlige handlinger der blev begået i den periode og som det derved også kommer til at symbolisere.

Det er skræmmende – og det er derfor vi skal passe på vores symboler – og ikke lade Selvinflaterede demagoger tage dem i deres magt.

This entry was posted in Prima Materia and tagged , , , .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *