M & M

Det forekommer mig at Minimalisme og Mindfulness er et fint makkerpar. Minimalisme er den ydre horisont og Mindfulness er den indre horisont.

Minimalisme er at forenkle, og spørge dig selv, hvad der virkelig betyder noget for dig, og så koncentrere dig om det. Jeg definerer mindfulness som summen af ro, fokus og nærvær.

Der er det ved mindfulness, at det er en praksis der hele tiden kan øves. Ingen er mindful hele tiden, men hvis du er opmærksom på at være det – nærværende i nuet – bliver du hele tiden bedre til det. Og det handler altså ikke om at slå dig selv oven i hovedet for ikke at være det, eller ikke at være god til det – brug energien på at være det, istedet for at kritisere dig selv for ikke at være det 24/7.

Jeg tror at der ligger en mulighed i forsættet om at være mindful og at det samme gælder for mindfulness som for glæde;

“[Y]our happiness is based solely on your decision to be happy – and this may be one of the most important life lessons you can ever learn”.

Du kan vælge at praktisere mindfulness aktivt. Du kan vælge at gå et lille skridt i den retning hver dag – ikke ved at sætte dig som mål at være mindful, men at sætte dig som mål at være lidt mere mindful i dag end i går. Tak til Carsten for den måde at tænke på!

Det interessante er egentlig mest sammenhængen mellem minimalisme og mindfulness. Jeg opfatter dem altså som  to sider af samme sag.
Når du får ryddet op i dine papirer, ting, din kalender, dine forpligtelser, dine vaner etc, så er der forhåbentligt færre ting der distraherer, og så er det nemmere at være mindful.

Det er vigtigt at pointere at mindfulness ikke er at gøre dig selv tom. Se på dine tanker og følelser og input og fornemmelser; vær bevidst om dine tanker, og giv så slip på dem.

Mindfulness er lade det være som er; dig selv og verden. Vær det du er og lad verden være det den uden at vurdere dig selv eller verden. Og træk vejret ;o)

Anbefalet læsning: Bøger af Charlotte Mandrup og Jon Kabat-Zinn.

This entry was posted in Prima Materia and tagged , , , , , , .

2 Kommentarer til M & M

 1. Mads skriver:

  Hvis mindfulness betyder at man skal være som man er, så hænger det helt sikkert tæt sammen med minimalisme.

  Ikke kun som du skriver, men også fordi meget materialisme (der på mange måder er det modsatte af minimalisme) netop kommer af folk ikke ved hvem de er eller ikke tør stå ved det, hvilket betyder de søger tryghed i reklamernes budskab om at du får et fantastisk liv hvis du bare køber X (noget som de fleste minimalister nok vil have svært ved at falde for).

 2. Kristine Gazel skriver:

  Hej Mads
  tak for din kommentar. Ja, jeg tror det hænger meget sammen med at finde ud af, hvem man er, og stå ved det.
  Som jeg skrev på din blog, fandt jeg ud af af at jeg ikke selv var så god til at være minimalist (jeg har simpelthen for meget stuff), og jeg har også sagt farvel til at have det som et ideal, så at sige. Men derfor kan det sagtens være en inspiration og et tilbage vendende spørgsmål; hvem er jeg og hvad vil jeg have i mit liv?
  mvh Kristine
  PS: kender du Leo Babauta?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *