Ingen regler

Kampdag? Hmm – jeg må indrømme at jeg ikke har celebreret kvindernes internationale kampdag idag.

Jeg har en snert af dårlig samvittighed over det – og jeg synes, at det er noget fis at ville afskaffe den, som vores såkaldte ligestillingsminister har foreslået.  Med tanke på hvor mange kvinder der stadig på globalt plan sulter, er plaget af fattigdom, sygdom og vold, og ikke mindst at kvinder stadig bliver handlet som sexslaver og bliver stenet eller udstødt, at de (vi) stadig ikke er frie seksuelt, økonomisk og på mange andre måder.

Jeg ville gerne have hørt Erica Jong i den sorte diamant. Tilgengæld har jeg læst denne artikel om moderskab af hende. Kvinder er på vej tilbage til det store altopslugende Moderskab (uvist af hvilke grunde). Moderskabet der definerer kvinder udfra ganske få parametre, og sætter nogle bestemte standarder for vores ageren – fx at man nu skal have babyen med sig overalt – åbenbart (Gud fri mig vel!).

Ja gu’ er vi bundet af vores biologi og evne til at bære og føde børn, men det er jo ikke det hele, vel?

Selv er jeg mor til to vidunderlige børn, men jeg er ikke mor med stor M – det definerer ikke hele min virkelighed – jeg er også andet end mor.

Hvis jeg skal være helt ærlig havde jeg svært ved at vænne mig til at være nogens mor. Og jeg kan stadig blive overrasket når jeg bliver omtalt af andre til mine børn som “Mor”; “Spørg Mor” – “Hvem”, tænker jeg så . “Nå det er mig – Mig?!”.

Tænk på at kvindelighed ikke kun handler om moderskab. Gudinden er ikke blot modergudinden, selvom hun også er det. Der er Afrodite, kærlighedsgudinden. Der er Athene, Zeus datter, der sprang ud af hans pande. Der er Persefone, underverdens dronning. Der er Lilith og Hekate. Der er Inanna-Ishtar og hendes søster, den mørke gudinde Ereshkigal – og ikke mindst Kali – ødelæggeren. Der er Sophia – personifikationen af Visdom.


Alt dette for at sige at kvinder – og det kvindelige – er meget andet end moderskab. Og at vi skal vogte os vel for ikke (igen) udelukkende at blive defineret af vores evne som mødre. Lad os ikke hoppe på myten om den perfekte mor, men holde os til “den gode nok mor”.

Lad os være os selv; Kvinder i kød og blod, sjæl og ånd.

Erica Jong afslutter artiklen med følgende ord:

“We need to be released from guilt about our children, not further bound by it. We need someone to say: Do the best you can. There are no rules.”

Jeg tænker, at det ikke blot har med moderskab/forældreskab at gøre – men kan bruges i alle livets forhold:

Vær dig selv. Gør det så godt du kan. Der er ingen regler.

This entry was posted in Prima Materia and tagged , , , , .

En Kommentar til Ingen regler

  1. Mette Weber skriver:

    YES YES YES

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *